SHARE

Prostor opštine Rožaje nalazi se na sjeveroistoku Crne Gore i može se koordinatno pozicionirati između 42°45′ i 42°59′ sjeverne geografske širine i 17°41′ i 18°00′ istočne geografske dužine. Zahvata površinu od 415 km2  ili 3,16 % teritorije Crne Gore. Teritorija opštine predstavlja prirodnu vezu Crne Gore sa Autonomnom pokrajinom  Kosovom i dalje sa Sjevernom Makedonijom u jednom pravcu i Srbijom u drugom. Opština Rožaje se graniči sa opštinama: Berane, Petnjica, Tutinom u Srbiji i sa opštinom Peć na teritoriji sa Autonomnom pokrajinom Kosovom. Prostranstvo, odnosno, ukupna dužina rožajskih granica, ne računajući nagibe, iznosi 103 km.

Za vrijeme turske vladavine Rožaje, tada zvano Trgovište, važna je utvrda i trgovačko središte za široku okolinu. Utvrda se nalazila u centru grada, a u okolini su bile mahale (bratstveničko okupljanje). U svakoj mahali postojala je džamija i čaršija sa hanovima. Francuski istraživač A. Bouö (1874) navodi da u Trgovištu ima 60 kuća, više džamija i tvrđava. Pred oslobođenje 1912. godine naselje je imalo 840 stanovnika, 40 magaza, dućana, zanatskih radnjih. Tada je bila sjedište Sreza Rožaje. Grad se razvio u kotlinskom proširenju u gornjem dijelu doline Ibra, na raskrsnici puteva.

Teritorija opštine je podijeljena na 26 katastarskih opština i isto toliki broj naselja: Bać, Balotići, Bandžov, Bašča, Besnik, Bijela Crkva, Biševo, Bogaje, Bukovica, Crnokrpe, Dacići, Donja Lovnica, Gornja Lovnica, Grahovo, Grižica, Ibarac, Jablanica, Kalače, Koljeno, Paučina, Plunci, Radetina, Rožaje-grad, Seošnica, Sinanovići i Vuča.

Pripremio: MSc Brđanin Eldin

Literatura:

Ivanović, Z. (2013): Urbani razvoj gradova Crne Gore u Turskoj imperiji, Geografski institut Filozofskog fakulteta Nikšić, Nikšić.

Radojičić, B. (2005): Vode Crne Gore, Filozofski fakultet Nikšić, Institut za geografiju, posebno izdanje, Nikšić.

Radojičić, B. (2008): Geografija Crne Gore – Prirodna osnova, DANU, Podgorica.

Opština Rožaje (2016): „Lokalni plan  upravljanja komunalnim  i neopasnim  građevinskim otpadom opštine Rožaje za period 2016-2020 godine“, Rožaje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here