SHARE

Kao što plijeni svojim izgledom, vjekovnom tradicijom, kulturno prepoznatljivim identitetom Ulcinj ne zaostaje ni na planu bogate zabavne i kulturne ponude kao i relaksacije koja ga svrstava u primorska mjesta ekstra kvaliteta. Posebno u ljetnjem periodu, Ulcinj vrvi od raznih zabavnih priredbi koje se iz dana u dan spontano organizuju u ulcinjskom Starom gradu, domu kulture, na otvorenim  terasama, plažama i u plažnim barovima. Simpatični i uvijek nasmijani Ulcinjani, svoj vedri duh i gostoprimstvo nesebično dijele sa turistima.

U ulcinjskom Starom gradu, na Trgu robova, u prekrasnom ambijentu ispred monumentalne Kule Balšića, tokom prve tri sedmice u avgustu, održava se manifestacija „Ljetnja scena“. Turisti i posjetioci mogu svake večeri prisustvovati interesantnim dramskim, muzičkim i književnim programima koje priređuju strani i domaći autori.

Krajem jula i početkom avgusta u Ulcinju se već 12 godina tradicionalno održava „Sajam knjiga“. Na toj manifestaciji svoja najnovija izdanja predstavljaju brojni renomirani izdavači iz zemlje i inostranstva.

Svakog decembra se u ulcinjskom Domu kulture održava ova manifestacija, koja je takmičarskog karaktera. Na ovoj smotri pjevačkog umijeća djeca izvode pjesme koje se po prvi put izvode upravo na ovom festivalu. Zato on okuplja poznate stvaraoce za djecu iz Crne Gore i regiona, kompozitore, aranžere, tekstopisce, koji potvrđenim kvalitetom doprinose da se “Međunarodni dječji festival” smatra jednim od najuglednijih dječijih festivala u region.

U organizaciji moto – kluba „ Pirates “, u Ulcinju se početkom juna održava manifestacija koja okuplja ljubitelje dvotočkaša iz velikog broja zemalja regiona. Na ovom tradicionalnom okupljanju bajkera se organizuju i moto-igre, a najinteresantniji dio manifestacije je defile na stotine dvotočkaša glavnim ulicama Ulcinja.

Pranvera në Anë të Malit-Ova manifestacija organizuje se u maju na ostacima ostataka grada Šasa. Ima svenarodni karakter i okuplja kulturne i književne stvaraoce i grupe sa ovog područja i iz regiona.

Tokom jula i avgusta Turistička organizacija Bar organizuje muzičke koncerte sa izvođačima iz Crne Gore i bivših jugoslovenskih republika. Koncerti se održavaju na šetalištu kralja Nikole u Baru.

Internacionalni TV festival – To je zapravo smotra televizijskog stvaralaštva, koja se u Baru održava jos od 1995. godine. Internacionalni TV festival, u Baru se obično održava u novembru i traje nekoliko dana. Na festivalu učestvuju domaći autori, ali i veliki broj tv stvaralaca iz Evrope i svijeta. Smotra TV stvaralaštva u Baru ima za cilj, prezentaciju i takmičenje televizijskih stvaralaca u nekoliko segmenata televizijskog izraza, a najviše u dokumentarnom i ekološkom programu. Tih dana Bar je gost poznatih reditelja iz Italije, Češke, Mađarske kao i Srbije i Crne Gore. Poslednjeg dana trajanja Internacionalnog TV festivala, stručni žiri dodjeljuje razne nagrade najbolje emisije u dokumentarnim, ekološkim i drugim programima.

Susreti pod starom maslinom – takođe je još jedna zanimljiva manifestacija koja promoviše kulturu i pjesničko stvaralaštvo. Ta manifestacija se u Baru tradicionalno održava, u novembru mjesecu, od 1987. godine. Najviše je posvećena dječijem stvaralaštvu kao i djelima dječijih pisaca i pjesnika. Manifestacija, „Pod starom maslinom“ traje nekoliko dana, i osim prezentacija knjiga i zbirki poezije dječijih pisaca, program manifestacije karakterišu i likovni te literarni radovi na temu „Maslina, mir, prijateljstvo“. Najvećim dijelom manifestacija se održava se u mjestu Mirovica, gdje se nalazi stablo čuvene, preko 2.000 godina stare masline. Poslednjeg dana manifestacije, barski osnovci, kao i pisci, u dvorištima osnovnih škola, sade maslinovo drvo, a kao želju da se mir i prijateljstvo među ljudima šire, simbolično bacaju u more i vijenac napravljen od maslinovog granja.

Festival vina i ukljeve – Još jedna tradicionalna manifestacija, koja se održava u unutrašnjosti opštine Bar, tačnije u mjestu Virpazar, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Bara. S obzirom da se mjesto Vipazar nalazi tik uz Skadarsko jezero, zaštitni znak manifestacije iz godine u godinu je ne samo mjesto Virpazar, nekada najpoznatiji crnogorski pazar, već Skadarsko jezero u cjelini. Na „Festivalu vina i ukljeve“ učestvuje veliki broj građana Bara, Podgorice, turista, i drugih posjetilaca, koji osim degustacije jezerske i rječne ribe, uživaju i u drugim čuvenim i tradicionalnim specijalitetima kao što su priganice (prženi, okrug, slatki kolač), crnogorskoj rakiji ali i ukusu čuvenog crmničkog vina, koje se proizvodi u istominenom mjestu, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Virpazara. Manifestacija traje obično jedan dan i održava se u decembru.

Poslednjih godina Bar i Barani potrudili su se da obnove još jednu, turistički važnu manifestaciju, kojoj su dali ime „Maslinijada“, što bi zapravo trebalo da predstavlja smotru proizvoda koje se dobijaju od ploda voćne autohtone vrste masline. Manifestacija „Maslinijada“ održava se u decembru i značajna je po tome, jer posjetioci i turisti mogu uživati gledajući ali i degustirajući: masline, čuveno barsko maslinovo ulje, agrume, mandarine, pomorandže i druge proizvode tipične za primorski predio, a posebno za područje koje obuhvata opština Bar. Uz kulturno zabavni program, „Maslinijadu“ udopunjuje i izložba tradicionalnih narodnih nošnji koje su se nekada odjevane u Baru i njegovoj okolini.

Barska „Gitarijada“ zapravo je više, zimska škola gitare, koja ima za cilj okupljanje najboljih mladih gitarista i profesora iz zemlje i okruženja. Osim revijalnog, manifestacija ima i takmičarski karakter.

Zasigurno to je najvažnija kulturna manifestacija u Baru uopšte. „Barski ljetopis“, održava se od 1988. godine, tokom jula i avgusta mjeseca. To je zapravo multimedijalni festival raznovrsnih sadržaja koji uključuje: održavanje pozorišnih predstava, pozorišnih trupa iz zemlje i inostranstva, likovne izložbe, književne večeri, koncerte duhovne i klasične muzike. Programi „Barskog ljetopisa“ se održavaju na različitim uglavnom montažnim scenama na nekoliko lokacija u gradu. Interesantno je pomenuti i da je od 2003. godine u program „Barskog ljetopisa“ uvršten i „Mediteranski sajam knjiga“, koji ima za cilj promociju prostora i grada u kojem je nastao prvi, pisani slovenski spomenik „Barski rodoslov“.

Dani ekologije, turizma i kulture – Održava se u mjestu Murići, nadomak Skadraskog jezera. To je manifestacija novijeg datuma. Cilj „Dana ekologije turizma i kulture“ je promocija turizma na Skadarskom jezeru i okolini.

Manifestacija koja ima za cilj upotpunjavanje ljetnje turističke ponude u mjestu Sutomore. „Dani Zagrađa“ održavaju se tokom jula i avgusta mjeseca, a osim zabavno – kulturnih programa, manifestacija ima za cilj i promociju kulturnog nasljeđa Bara i okoline, te degustaciju crnogorske i mediteranske kuhinje.

Manifestacija koja se održava u mjestu Virpazar, 40 – tak kilometara udaljenom od Bara. „Crmničke sportske igre“ obično počinju polovinom jula i traju do polovine avgusta, a održavaju se svakog vikenda. Cilj manifestacije je takmičenje u nekoliko sportskih disciplina.

Manifestacija zabavnog karaktera koja se, u Baru tačnije u mjestu Pečurice, održava poslednje nedjelje u julu mjesecu. Cilj manifestacije je da se mnogobrojni posjetioci i turisti upoznaju sa tradicijom, bogatom baštinom i kulturnim identitetom tog barskog kraja. Uz bogato posluženje i jela tradicionalne crnogorske kuhinje, manifestaciju „Dani Mrkojevića“ karakteriše i prigodan zabavno – muzički program, u kojem učestvuju kulturno – umjetnička društva iz Bara.

Plivački maraton – To je tradicionalna manifestacija, koja u Baru traje od 1988. godine. Ta sportska manifestacija zapravo predstavlja plivački maraton na relaciji Sutomore – Bar u dužini od 5 kilometara. Održava se u avgustu, i na njoj učestvuju uglavnom dobri plivači anonimci ili oni koji se plivanjem bave iz hobija.

Još jedna sportska manifestacija, koja se tradicionalno u Baru održava još od 1992. godine je „Port cup“. To je zapravo, međunarodni odbojkaški turnir za žene, koji u avgustu okupi veliki broj ženskih odbojkaških klubova iz Srbije i Crne Gore.

Manifestacija „Susreti poljoprivrednika, vinogradara, voćara i pčelara“ održava se u mjestu Virpazar, koje je nekoliko kilometara udaljeno od Bara. Cilj manifestacije koja se u Baru održava u septembru je promocija poljoprivrednih proizvoda iz regije Bara i Skadarskog jezera.

Pripremila: Bojana Ćetković

Kasalica, V. (2008): Kulturna baština Crne Gore, Kulturni centar, Bar.

Mijović, P. (1980): Umjetničko blago Crne Gore, Jugoslovenska revija, Beograd, Pobjeda, Podgorica.

Prostorno-urbanistički plan opštine Ulcinj 2020. Podgorica, novembar 2013.

Prostorno-urbanistički plan opštine Bar 2020. Podgorica, novembar 2013

Radović, M. (2010): Turistička geografija Crne Gore, Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu, Bar, Fakultet za turizam i hotelijerstvo, Kotor;

www.visitbar.org

www.ulcinj.travel

www.bar.me/

www.ul.me

www.starigrad.com

www.adrialine.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here