SHARE

Flora i fauna Himalaja varira sa klimom, padavinama, visinom i zemljištem. Klima ima opseg od tropskog u podnožju do večitog leda i snijega na najvećim visinama. Količina godišnjih padavina raste sa zapada ka istoku. Razlika u visini, padavinama i zemljištu zajedno sa veoma visokim snijegom podržava različite biljne i životinjske zajednice. Ekstremni uslovi velikih visina (nizak atmosferski pritisak) u kombinaciji sa ekstremnom hladnoćom daje prednost ekstremofilnim organizmima (organizmi koji uspijevaju u fizički ili geohemijski ekstremnim uslovima). Jedinstvena bogatstva flore i faune Himalaja prolaze kroz strukturne i kompozitne promjene zbog promjena u klimi. Porast temperature pomijera određene vrste na veće visine. Sama raznolikost u topografiji Himalaja čini ovo mjesto veoma pogodnim za rijetke divlje životinje, reptile i ptice. Snježni leopard Uncia_uncia_2ima prirodno okruženje u snježnim planinskim predjelima Himalaja. Prebivalištu ove ugrožene vrste je veoma teško pristupiti, snježni leopardi preferiraju strme, kamenite terene i klisure. Zbog te teške pristupačnosti nije poznat tačan broj ove rijetke životinje. Snježni leopardi imaju mekano i debelo sivo krzno sa kružnim tačkama i crnim mrljama po kojem su poznati. U zimu ono postane bijelo. Imaju debeli rep, šape prekrivene gustom dlakom kao izolacija protiv hladnoće i snijega. Uz snježne leoparde, na Himalajima živi i oblačasti leopard, za koje se procenjuje da ima manje od wild-yak-videos-photos-and-details-bos-mutus_110.000.

Jak je govedo duge dlake, koje se može naći u predjelu Himalaja koji se nalazi na teritoriji Indije. Masivna životinja pognute glave je među najvećim predstavnicima svog roda, i mužjaci mogu da dostignu skoro 2 metra u rasponu ramena. Jak spada među najkorisnije životinje na Himalajima, jer pored mesa, mlijeka i kože oni se koriste za nošenje tereta.

Crvena panda je prelijepi sisar koji živi na drveću i prirodno Red_Panda_-_Nashville_Zoostanište mu je od istočnog dijela Himalaja, pa do severoistoka Indije. Ugrožena vrsta crvene pande živi na umjerenoj klimi, u listopadnim i četinarskim šumama, gdje uglavnom ima bambusa i šupljeg drveća. Njihova populacija nastavlja da opada zbog gubitka svog staništa i lovokrađe. Ova ugrožena vrsta se može vidjeti u nacionalnim parkovima Khangchandzonga i Namdapha.

Ha Himalajima živi i veliki broj ptica. U Nepalu je zabiljeleženo oko 800 vrsta. Najviše je svraka, senica i čavki. Jedna od posebnih vrsta je Himalajski beloglavi orao. Na visinama od 5.700 metara žive snježne jarebice.

Pripremio: Eldin Brđanin

Literatura:
Tilman, H. W. (1952). Nepal Himalaya. Cambridge University Press.
www.himalaya-info.org
www.everestnews.com
www.britannica.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here