SHARE

Prema obavještenjima vodećih naučnih kuća iz oblasti astronomije na površini Zemljinog jedinog satelita otkrivena je zaleđena voda. Svemirske agencije su uočile na sjevernom i južnom Mjesečevom polu postojanje ,,plavih mrljaˮ koje bez sumnje predstavljaju vodu u jednom od njenih agregatnih stanja – ledu. Za ove mrlje na Mjesečevim polovima preovladava mišljenje da su one vjerovatno drevnog porijekla,  a za njihov pronalazak je najviše zaslužna indijska misija na Mjesec, koja je vršila istraživanja između 2008. i 2009. godine. Rezultati ove misije su objavljeni u časopisu ,,Proceedings of the National Academy of Sciencesˮ.

Koliku vrijednost po čovječanstvo ima ovo otkriće govori par sledećih činjenica:

  • postojanje vode u bilo kom agregatnom stanju na bilo kojoj površini nedvosmisleno upućuje na zaključak da bi tu moglo biti oblika života,
  • ovo otkriće bi moglo da pomogne proizvodnju više raketnog goriva i više kiseonika za disanje,
  • NASA i druge velike svemirske agencije bi mogle da koriste Mjesec kao pit stop za njihova putovanja i istraživanja dalekih svemirskih prostora.

Nameće se logično pitanje kako je na Mjesecu moguće postojanje vode,  ako je poznata činjenica da na njemu nema atmosfere? Dnevne temperature na Mjesecu dostižu i do 100°C. Međutim,  nagib Mjesečeve ose od oko 1, 54° dovodi do toga da na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti. Naučnici smatraju da temperatura u kraterima na Mjesečevim polovima koji su trajno u sjenci ne prelazi – 157°C,  pa to kroz duže razdoblje dovodi do stvaranja prostranih ledenih naslaga.

Distribucija leda na Mjesecu je nejednaka. Na južnom polu je veći dio leda koncentrisan u kraterima, a na sjevernom je led rijeđi sa većom rasprostranjenošću,  kako prenosi Hina.

Pored svih želja naučnika koje se javljaju u vezi sa iskorišćavanjem i izučavanjem ovoga izuzetno značajnog otkrića, postoji problem pri definisanju kolika količina vode se nalazi na Mjesecu. Svu euforiju oko otkrića vode na Mjesecu je uspjela da na neki način ublaži NASA-ina naučnica Sarah Noble, koja čitavi radni vijek radi na sektoru koji se bavi istraživanjima Mjeseca. ,,Imamo mnogo modela koji davaju različite odgovore. Ne možemo znati tačno koliko vode je tamo. ˮ Doktor Noble kaže da je sledeći korak slanje robotizovanih istraživača koji će se kretati po Mjesečevoj površini i imaće zadatak da otkriju tačan odgovor na ovo pitanje.

moon-eclipse-beginning

Evropska Svemirska Agencija (ESA) i Kineska Nacionalna Svemirska Agencija pregovaraju o izgradnji baze na Mjesecu, potvrdio je izvor blizak Evropskoj Svemirskoj Agenciji prije godinu dana. Obzirom da i NASA ima planove da gradi na Mjesecu, vrlo je vjerovatno da će Zemljin jedini prirodni satelit biti naseljen u godinama koje dolaze.

Površinski led je pronađen i u drugim tijelima Sunčevog sistema, na sjevernom polu Merkura i na patuljastoj planeti Ceres.

Pripremio: Marko Drašković

Literatura:
www.rtcg.me
www. express. co. uk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here