SHARE

U petak 27. jula 2018. godine na noćno nebo naše planete Zemlje stiglo je najduže pomračenje Mjeseca u 21. vijeku. Ovaj šou na našem noćom nebu je trajalo oko 103 minuta, a u tom periodu, Mjesec je kako se kretao stvarao očaravajuću sjenku crvene do crvenkasto braon boje. Iz toga razloga je ova atrakcija na našem noćnom nebu dobila ime ,,Krvavi Mjesecˮ. Pomračenje je bilo vidljivo iz gotovo svih djelova svijeta, osim iz Sjeverne Amerike. Moglo se posmatrati iz Evrope, sa Bliskog istoka, iz Afrike, Australije, većeg dijela Azije i Južne Amerike. Pomračenje je počelo kad je Mjesec bio iznad Zapadne Evrope, a na prostoru Balkana je ,,Krvavi Mjesecˮ trajao od 21:30 do 23:13.

Kako objašnjava astrofizičar Tim O´Brajan sa univerziteta u Mančesteru, ovo je najduže moguće trajanje pomračenja Mjeseca. To se desilo iz razloga što je Mjesec prošao pravo kroz središte Zemljine sjenke i njen najširi dio.

Osim ovog noćnog spektakla ova noć je još po jednoj stvari bila specifična. Naime, Mars je prošao najbliže Zemlji, a sa Venerom, Jupiterom i Saturnom je formirao „povorku planetaˮ. To je naziv za liniju koju naši nebeski susjedi vrlo rijetko formiraju, a kad je oforme, posmatrači imaju jako dobar pogled na njih.

Naročita stvar tokom ovoga dešavanja je vidljivost Marsa u vidu prelijepe gotovo crvene zvijezde odmah ispod Mjeseca. „Svakih nekoliko godina ili češće Zemlja prestiže Mars sa unutrašnje strane na sunčevoj orbiti, pa nam je Mars bio bliži. I zbog elipsaste sjenke orbite, bliži je nego inače. Ovo je stvarno bio pravi trenutak za posmatranje Marsaˮ, kaže O´Brajan.

Emili Bransden, sa Jork Univerziteta, ističe da su jugoistočni predjeli Evrope bili dobro mjesto za posmatranje rastućeg pomračenog Mjeseca i svijetlocrvenog Marsa. Jupiter je bio južno, a Venera zapadno od „Krvavog Mjesecaˮ. Mjesec je tokom ovoga pomračenja bio znatno manji nego li inače, a razlog tome je što je bio najbliži Zemlji.

Pripremio: Marko Drašković

Literatura:
www.b92.net/bbc/index.php?yyyy=2018&mm=07&dd=27&nav_id=1424031
www.independent.co.uk/news/science/lunar-eclipse-live-blood-moon-latest-updates-mars-watch-how-to-path-time-a8466276.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here