SHARE

Planeta Zemlja ima jedan satelit, Mjesec. On se uvijek vidi različito osvijetljen na noćnom nebu, a razlog tome jesu njegove mijene ili faze. Naime, Mjesec za 27 dana 7 časova i 43 minuta obiđe oko Zemlje (za isto to vrijeme napravi i jednu rotaciju oko svoje ose) i na tom putu (njegova revolucija oko Zemlje) zauzima različite položaje, tj. tada se mijenja veličina dijela njegovog diska koja biva osvijetljena.

Kada se Mjesec nađe između Zemlje i Sunca (u konjukciji), tj. kada je prividno blizu Sunca ta faza se naziva Mladi mjesec, mladina ili mlađak. On je tada u potpunoj tami i ne vidi se sa Zemlje. Nakon dva dana se na noćnom nebu na zapadu pojavljuje tanki Mjesečev srp koji je ispupčen u desno, prema zapadu. Svako naredno veče se srp sve više popunjava i sve duže ostaje na nebu poslije zalaska Sunca.

main-qimg-d19c992657d135f0609fc8fdb8ee0b61

Kroz 7 dana biće osvijetljena čitava desna polovina Mjesečevog diska i ova mijena se naziva prva četvrtina ili prva četvrt. Da bi došao u ovu mijenu Mjesec je promjenio položaj za 90° u odnosu na konjukciju. Nakon prve četvrti Mjesečev srp nastavlja da se ispupčuje, sve više se pomjera ka istoku i sve duže svijetli na noćnom nebu.

Nakon nešto više od 14 dana Zemlja će se naći između Sunca i Mjeseca i čitav disk jedinog Zemljinog satelita će biti osvijetljen. Ova mijena se naziva pun Mjesec ili uštap. U ovoj mijeni Mjesec se našao u položaju opozicije, tj. promjenio je položaj za 90° u odnosu na položaj koji je imao u fazi prve četvrti. U ovom periodu od mladine do uštapa Mjesec izlazi danju, a zalazi noću. Sva ljepota ove Mjesečeve mjene se može doživjeti pri vedrom noćnom vremenu. Tada osvijetljeni Mjesečev disk potpuno razblažuje noćnu tamu i nivo osvjetljenosti je kao pri prvom večernjem sumraku. Nakon mijene uštapa Mjesečev disk počinje polako da se ,,krnji“ sa desne strane.

Mene

Kroz 22 dana biće osvijetljena samo lijeva polovina Mjesečevog diska. Naime, Mjesec je promjenio poziciju za 90° u odnosu na pun Mjesec i došao je u mijenu poslednje četvrti. Tada Mjesec izlazi na noćno nebo oko ponoći, a zalazi oko podneva. Nakon mijene poslednje četvrti Mjesečev srp nastavlja sve više da se tanji dok Mjesec ne dođe opet u poziciju konjukcije. Tada počinje novi krug Mjesečevih faza ili mijena.

Između pojedinih mijena Mjeseca prođe 7 dana, 9 časova i 11 minuta. Mijene punog i mladog Mjeseca se nazivaju sizigije, a mijene četvrti kvadrature. Sve četiri mijene Mjesec prođe za 29 dana, 12 časova i 44 minuta.

a

Zanimljiv način za određivanje u kojoj se četvrti Mjesec nalazi smislili su francuski astronomi. Naime, oni savjetuju da se pored krajeva polumjeseca zamisli linija tako da se ,,dobiju“ slova d ili p. D je početno slovo u riječi ,,dernier“ što u prevodu sa francuskog znači zadnji i označava zadnju četvrt ili stari Mjesec. Slovo p je početno slovo u riječi ,,premier“ što znači prvi i označava da se Mjesec nalazi u mijeni prve četvrti, tj. da je mlad.

Pripremio: Marko Drašković

Literatura:
Burić, G. Barović (2004): Astronomska geografija; Filozofski fakultet; Nikšić
Roša, A. Valečić, Z. Drvar, D. Hržina, I. Romštajn, D. Maričić, M. Bašić (2016): ASTRONOMIJA 1­web izdanje, Zvjezdarnica Zagreb ­ Zagrebački astronomski savez, Zagreb
Tadić (2004): Matematička geografija ­ uvod u geografiju; Zavod za uđbenike i nastavna sredstva, Beograd
Pereljman, I. (1948): Zanimljiva astronomija; Hrvatsko prirodoslovno društvo, Zagreb

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here