SHARE

Venus-Planet-Close-Up-HD-Wallpaper-06123Venera je planeta najbliža Zemlji i druga planeta od Sunca. Pripada grupi unutrašnjih planeta. Od Sunca se nalazi na prosječnoj udaljenosti od 108 209 475 km, a od Zemlje je daleko oko 40 000 000 km. Prečnik Venere je 12 104 km. Jedan Venerin dan traje duže od jedne Venerine godine; period rotacije Venere traje koliko i 243 zemaljska dana, a period revolucije 225 zemaljskih dana. Za Veneru je karakteristično da rotira retrogradno (suprotno) u odnosu na Zemlju, tako da se Sunce gledano sa površine Venere prividno kreće od zapada prema istoku.

Venera je obavijena gustom atmosferom koju većinom čini ugljendioksid, a unutar atmosfere formiraju se oblaci sastavljeni od kapljica sumporne kiseline. Velika gustina, kao i sam sastav atmosfere uticali su da energija Sunca ostaje pri površini planete (efekat staklene bašte), što za posljedicu ima izrazito visoke temperature na površini planete, čak i preko 460˚ C, pa ona predstavlja užarenu bezvodnu pustinju. Pritisak (atmosferski) je preko 90 puta veći nego na površini Zemlje i iznosi oko 92 bara. Takav pritisak nalazimo na Zemlji na dubini mora od 910 metara.

venus-retrograde-2014

Na površini planete ne postoje krateri koji su manji od 1,5 km. Razlog tome je izrazito gusta atmosfera koju manja nebeska tijela ne mogu da probiju, već sagore pri prolasku kroz nju. Izgled površine snimljen je radarom, a neke su se letilice uspjele i spustiti na samu njenu površinu, te nam sa nje poslali fotografije. Svemirske misije upućene prema Veneri znatno su brojnije nego li one upućene prema Merkuru, pa je tako do danas Veneru posjetilo mnogo letilica, a ističu se one iz sovjetskog programa Venera, kao i iz američkog programa Mariner. U unutrašnjosti Venere se nalazi gvožđevito jezgro, prečnika 3 000 km. I pored toga, Venera nema magnetno polje što je posljedica njene male rotacione brzine. Oko gvožđevitog jezgra se nalazi stjenoviti omotač i tanka površina planete. Površina Venere se može opisati kao svojevrsni vulkanski pejzaž; prekriva je preko 1 000 vulkanskih kupa (ili izvora lave), čiji je prečnik veći od 20 km. Pretpostavke su da je kompletna površina planete izgrađena vulkanskom aktivnošću prije 300 do 500 miliona godina.

Reljef na Veneri definišu dvije visoravni: Ištar (Ishtar Terra) koja se nalazi na prostoru sjevernog venerinog pola i veličine je Australije i druga visoravan – Afrodita (Aphrodite Terra), koja se nalazi na prostoru venerinog ekvatora i veličine je Južne Amerike. Na istočnom obodu visoravni Ištar nalazi se planina Maksvel (Maxwell), najviši vrh planete. Venera nema satelite niti prstenove.

Akatsuki

Venera je dobila ime po, iz mitologije poznatoj boginji ljepote. Drugačije se još naziva Pastirica, Večernjača ili Zornjača. Naziva se i Danica jer se ponekad vidi danju.

Osnovne brojke o Veneri:

Srednja udaljenost od Sunca 108 209 475 km
Perihel (tačka na orbiti gdje je planeta najbliža Suncu) 107 476 170 km
Afel (tačka na orbiti gdje je planeta najdalja od Sunca) 108 942 780 km
Period revolucije 0,615 zemaljskih godina (224,7 zemaljskih dana)
Nagib orbite 3,39˚
Nagib planete prema orbiti 177,3˚
Poluprečnik 6 051,8 km
Obim 38 024,6 km
Specifična gustina 5,243 g/cm³
Gravitaciono ubrzanje 8,87 m/s²
Period rotacije – 243,018 zemaljskih dana, retrogradno
Površinska temperatura 462˚ C

Pripremio: Marko Drašković

Literatura:
Burić M., Barović G. (2004): Astronomska geografija. Filozofski fakultet, Nikšić.
D. Roša, A. Valečić, Z. Drvar, D. Hržina, I. Romštajn, D. Maričić, M. Bašić, (2016): ASTRONOMIJA 1-web izdanje. Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez, Zagreb.
D. Dolinaj (2014): Osnovi astronomije za geografe. Univerzitet u Novom Sadu, Novi Sad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here