SHARE

Ovaj mineral predstavlja jednu od najvažnijih ruda gvožđa i jedan je od „najugroženijih“ minerala u zemljinoj kori. To je gvožđe oksid Fe2O3  i kristališe heksagonalno. Javlja se u ljuspastim agregatima ili u veoma sitnozrnim, jedrim masama. Ime je dobio po grčkoj riječi haima – krv, zbog svoje crvene boje, mada može biti i metalno sive do crne. Bez obzira na boju, ogreb mu je uvijek crven i može nastati u svim ciklusima. Prilikom raspadanja teži da pređe u limonit.

Fizičke karakteristike
Boja Crvena, siva, crna
Tvrdoća 5,0 – 6,5
Specifična težina 5,0 – 5,3
Sjajnost Metalična
Hemijski sastav Fe2O3

Hematit je najvažnija ruda gvožđa i iako je nekada postojao veliki broj nalazišta i rudnika, danas je taj broj znatno smanjen. Većina ruda sada se proizvodi u Kini, Australiji, Brazilu, Indiji, Rusiji, Ukrajini, Južnoj Africi, Kanadi, Venecueli i Sjedinjenim Državama. Hematit ima široku paletu drugih upotreba, ali je njihov ekonomski značaj vrlo mali u odnosu na značaj željezne rude.

ebaystore6500d

NASA je otkrila da je hematit jedan od najrasprostranjenijih minerala na Marsu. Obilje ovog minerala u marsovskim stijenama i zemljištu, daje planeti crvenkasto smeđu boju.

Upotreba hematita, pored rudarstva, je u proizvodnji kozmetike zbog svog crvenog pigmenta. Koristi se i kao dragi kamen, pa neki ljudi vjeruju da nošenje komada hematita oko vrata liječi razne bolesti.

Pripremila: Pava Savićević

Literatura:
Jovanović V., Srećković D. – Batoćanin (2006): Osnovi geologije. Zavod za udžbenike, Beograd.
Đorđević P., Jovanović V., Cvetković V. (1996): Primenjena geologija. Univerzitet u Beogradu, Beograd.
www.geology.com
www.minerals.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here