SHARE

west2Komete su tamna nebeska tijela koja se sastoje od glave i repa, sastavljenih od leda, zaleđenih gasova i prašine, koji su obavijeni magličastim velom – koma. Smatra se da komete mogu biti izvor informacija o uslovima u kojima je Sunčev sistem nastajao. Mnogi naučnici smatraju da su komete rasijavale organske materije po svemiru i da su na taj način one dospjele do Zemlje i ,,obezbjedile“ uslove za razvoj života na Zemlji. U prilog tome ide i činjenica da su na kometama registrovane mnoge organske komponente, pa i sama voda.

Glava ili jezgro komete je čvrsto, prečnika je od 0,2 do 10 km i ono odbija Sunčevu svjetlost. Od jezgra komete u smjeru od Sunca proteže se rep. On može biti dug od nekoliko desetina do nekoliko stotina kilometara (u narodu su poznate kao ,,zvijezde repatice“). Mnogi naučnici smatraju da se kod kometa moraju prepoznavati dva repa, rep od jona gasova i drugi od prašine. Rep komete je toliko razrijeđena materija da su zbog toga komete nazvane ,,ogromno vidljivo ništa“.

Comet Lovejoy (C/2014 Q2).

Komete se dijele na komete kratkog i komete dugačkog perioda. Holandski astronom Jan Ort je 1950. godine iznio shvatanje da se oko Sunčevog sistema nalazi sferna površna koja ga obavija. On je zaključio da komete dugačkog perioda (i druga ledena tijela) potiču iz ove zone. Po njemu je ova zona nazvana Oortov oblak. Komete kratkog perioda (periodične), sa periodom manjim od 200 godina dolaze iz Kuiperovog pojasa, koji se nalazi iza orbite planete Neptun. Pretpostavlja se da se u ovom pojasu nalazi na stotine hiljada ledenih tijela sa prečnikom većim od 100 km. Komete se kreću neaktivno po kružnim orbitama sve dok ih gravitacija nekog tijela iz Oortovog oblaka ili Kuiperovog pojasa ne poremeti i usmjeri ka centru Sunčevog sistema. Tada počinju da se kreću novom, eliptičnom putanjom pod jakim gravitacionim uticajem Sunca.

Zhiteli-Rossii-zimoy-smogut-uviNajpoznatija je Halejeva kometa koja se pojavi svakih 76 godina. Poslednji put je prošla pored Zemlje 1986. godine, dakle, sledeći put se očekuje njen prolazak pored Zemlje 2062. godine. Pored nje, poznata je i ISON kometa za koju naučnici pretpostavljaju da je počela svoj put prije 3 mil. godina i da joj je ovo prvi ulazak u Sunčev sistem. Primjećna je u septembru 2012. godine, a raspala se pri prilasku Suncu u novembru 2013. godine. Najpoznatija kometa sa kratkim periodom je Enckeova kometa, koja ima period od svega 3,3 godine. Njeno jezgro je malo, svega 4,8 km u prečniku.

Pripremio: Marko Drašković

Literatura:
Jovanović V., Srećković – Batoćanin D. (2006): Osnovi geologije. Zavod za uđbenike, Beograd.
M. Burić, G. Barović (2004): Astronomska geografija. Filozofski fakultet, Nikšić.
A. Voroncov – Veljminova (2008): Astronomija, zbirka zadataka i praktičnih vježbanja, Beograd.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here