SHARE

Ovaj klimat karakterišu 2 godišnja doba, zima ili hladno godišnje doba i ljeto, manje hladno. Ovo je klima polarnih krajeva i najviših planinskih vrhova i čini 18,8 % ukupne Zemljine površine. Na niske temperature ovih krajeva utiče nepostojanje insolacije u zimskim mjesecima i mala visina Sunca iznad horizonta u ljetnjim mjesecima. Nastaje akumulacija i nagomilavanje velike količine snijega zbog albeda (reflekcija površine) koja iznosi 90 % za svjež snijeg. Granica sniježnih klima poklapa se sa izotermom 10° С najtoplijeg mjeseca.
Ovaj klimat ima 2 podtipa i to:
ET – Klima tundri
EF – Klima vječitog snijega i leda

centreeurope01

ET
Ovo je prelazna klima između umjerene klime i klime vječitog snijega i leda. To je klima koja vlada najsjevernijim dijelom Evrope i Rusije, krajnjim sjevernim tačkama Aljaske i Kanade kao i obalnim djelovima Grenlanda koji nisu pod ledom. Padavina ima veoma malo, svega 200 – 300 mm, dok je u nekim predjelima količina padavina samo 150 mm.

EF
Klimat EF ili klima vječitog snijega i leda zastupljena je u polarnim krajevima, sjevernije od 66° s. g. š. i južnije od 66° j. g .š. Zastupljen je na Antarktiku, Grenlandu kao i na stalno zaleđenom centralnom dijelu Arktika. Zbog velike geografske širine i velike količine snijega i leda, albedo je veoma visok i dolazi do slabe advekcije toplote zbog čestih anticiklona. Srednja temperatura najtoplijeg mjeseca kod ovog klimata niža je od 0° С, a količina padavina je veoma mala, dok je oblačnost neznatna. Zimi se temperature spuštaju i do – 70° С, a najniža temperatura ikada izmjerena je na stanici Vostok na Antarktiku i to nevjerovatnih -89,2° С.

02wed1web-master1050

Pripremila: Pava Savićević

Literatura:
Spahić M.(2002): Opća klimatologija. Geografsko društvo Federacije Bosne i Hercegovine, Sarajevo.
Dukić D. (1998): Klimatologija. Geografski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd.
Ducić V., Anđelković G. (2005): Klimatologija-praktikum za geografe. Geografski fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd.
www.unizd.hr/Portals/6/nastavnici/Sanja%20Lozic/Klima%2011.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here