SHARE

Halit je prirodni oblik soli, a po svom sastavu predstavlja natrijum-hlorid (NaCl). Može se naći u čvrstom stanju (kamena so) ili u rastvorenom stanju u okeanima, morima i slanim jezerima. Naslage halita mogu se naći i u vidu podzemnih depozita, koji mogu dostići značajnu dubinu. Takođe, halit se može nataložiti i pored sonih izvora, koji izbijaju iz zemljine unutrašnjosti na površinu.

halit

On se može javiti u različitim bojama, što je posledica različitih primjesa. Kada halit ima tamnoplavu i ljubičastu boju, to je posledica manjkavosti unutar kristalne rešetke halita. U slučaju da halit ima ružičastu boju, onda je to posledica bakterija koje se nalaze u njemu, a potiču od algi različitih vrsta. Obično se pojavljuje s drugim evaporitnim mineralima taloga, kao što su sulfati, halogenidi i borati. On se kristališe teseralno u obliku kocke ili se može javiti u zrnastim masama (kamena so). Slanog je ukusa, lako se rastvara u vodi i savršene je cjepljivosti.

Halit ili so, najviše se koristi kao začin u ishrani ljudi i životinja, hemijskoj industriji, tokom zimskom perioda za održavanje puteva i u druge svrhe. 10 najvećih proizvođača soli u svijetu su: Kina, SAD, Indija, Njemačka, Kanada, Australija, Meksiko, Čile, Holandija i Brazil.

Fizičke karakteristike
Tvrdoća 2 – 2,5
Gustina 2,17
Boja Bezbojan, bijela, svjetlo plava, tamnoplava, narandžasto, zelena, siva, ružičasta
Sjajnost staklasta
Hemijski sastav NaCl
Ogreb bijeli

Pripremio: Ivan Mijanović

Literatura:
Jovanović V., Srećković D. – Batoćanin (2006): Osnovi geologije. Zavod za udžbenike, Beograd.
www.minerals.net/mineral/halite.aspx
www.geology.com/minerals/halite.shtml
www.geologypage.com/2014/04/halite.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here