SHARE

Poslednji vladar ove dinastije Balša III, podigao je crkvu Svetog Nikole u manastiru Praskvici kod Svetog Stefana.

24a

Na jednoj uzvišici na domaku Svetog Stefana u Paštovićima, uz potočić Praskvica, nalazi se manastir Svetog Nikole, ili kako je poznatiji, Manastir Praskvica. Sam naziv Praskvica izvodi se od riječi praskva (breskva), jer po predanju, voda u potočiću ima karakterističan miris, miris breskve. Manastir Praskvica je podigao 1413. godine zetski gospodar Balša III, o čemu je u decembru mjesecu te godine izdao povelju. Tu povelju objavio je Konstantin Jiriček 1892. godine, prema prepisu iz kotorske notarske knjige za 1439. godinu.

Glavna manastirska crkva Svetog Nikole je reprezentativna građevina duga oko 20 m, a široka preko 11 m. Zidana je od pravilnih tesanika, sa dekorativnom rozetom na sredini zapadne fasade. Ovo je jedina crkva u Paštovićima koja ima kupolu čije se polje oživljava plitkim lezinama i uskim prozorima. Crkva je bila živopisana. Zadužbina Balše III ovnovljena je i proširana 1415. godine.

Praskvica,_dalsi_klaster_v_Pastrovicich,_13.-18._stol

Tu prvobitnu crkvu porušili su francuski vojnici 1812. godine u jednom kaznenom pohodu na Paštroviće, pa je od nje ostao samo manji dio sjevernog zida sa pjevnicom. Na osnovu tih ostataka zaključeno je da je bila jednobrodna građevina sa polukružnom apsidom, trodjelnim zvonikom na pročelju i niskim transpentom čiji su kraci služili kao pjevnice. Obnovljena je 1814. godine.

Pripremila: Ana Mijanović

Literatura:
Šekularac B. (2011): Crna Gora u doba Balšića. Cetinje.
Zbornik radova sa skupa (2011): Balšići. Ivanova korita.
Istorija Crne Gore. Podgorica. 1967-1970.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here