SHARE

Kotor je jedan od malobrojnih gradova gdje u toku jedne godine postoji zaista veliki broj tradicionalnih manifestacija, koje privuku veliki broj domaćih i stranih turista. Vjerni pobornici kulture, kao i organizatori manifestacija na otvorenom, već godinama se trude da u Kotor dovedu što veći broj turista i gostiju, koji su i više nego oduševljeni brojnim dešavanjima. U tradicionalne kotorske manifestacije spadaju: karnevali, maskenbali, ribarske ili vjerske fešte, brojna kulturna dešavanja namjenjena pripradnicima svih generacija. Kotorani će se složiti u ocjeni da kalendarska godina u njihovom gradu počinje pozitivnim vibracijama, doprinoseći tako da svi naredni dani u Kotoru budu provedeni u slavlju i veselju.

Svečanosti povodom dana Sv. Tripuna
Nedavno obnovljena tradicija, koja potiče još iz IX vijeka. Svečanosti u slavu zaštitnika grada Sv. Tripuna, počinju krajem januara, a završavaju se prvih dana februara. Na lokaciji ispred stare kotorske Katedrade Sv. Tripuna, Bokeljska mornarica najprije izvodi kolo, zatim slijedi misa, te procesija kroz grad. Svečanost prati i smotra crkvenih horova, gradska muzike, i plesovi folklornih društava. Vjernici i poštovaoci kulta Sv. Tripuna mogu se pokloniti moštima koje se čuvaju u istoimenoj kotorskoj katedrali.

Kotorski karneval
Održava se u februaru. Tradicija pravljenja karnevalskih fešta, prekinuta je u periodu II svjetskog rata. Organizovanje karnevala, nanovo je počelo 60-tih godina XX vijeka, i traje sve do danas. Karnevalsko slavlje i zabava u Kotoru se izvorno zove FEŠTANJE. Mjesecima prije karnevala šiju se originalne maske. Kako je maska parodija na stvarnost, maske su iz godine u godinu sve interesantnije. Osim karnevala, dešavanja na kotorskoj rivi, ulicama, pjacetama, u hotelima, uključuje i maskembale za djecu i odrasle, uz degustaciju specijaliteta kotorske kužine, muzičke koncerte i pozorišne predstave. Tradicionalne kotorske karnevalske fešte, najveća su zabavna manifestacija u Crnoj Gori. Kotorski karneval posjeti nekoliko hiljada ljudi. Osim karnevalskih grupa iz Kotora i drugih primorskih i gradova Crne Gore, u Kotorskom karnevalu učestvuju i mnoge karnevalske grupe iz Evrope i svijeta.

21783283

Dani Kamelije
Ovo je manifestacija za koju se vrijedne kotorske domaćice i uzgajivačice cvijeća iz Boke Kotorske pripremaju cijele godine. Ta manifestacija se održava u martu. U čast lijepog cvijeta kamelije, koji tokom proljeća krasi skoro sve kotorske bašte, održavaju se izložbe cvijeća, likovne izložbe, pozorišne predstave i drugo. Ipak, najznačajnije je istaći da program manifestacije uključuje „Bal kamelija“ i izbor Dame kamelije. To je obično neka od poznatijih ženskih ličnosti, koju društvena angažovanost, te požrtvovanja i ostvarenja u prethodnoj godini kandiduju za titulu „Dame kamelije“. Na toj smotri se okupi veliki broj kulturnih poslanika, poštovalaca cvijeća i uzgajivača kamelije, ali i turista koji se nađu u Kotoru u tom periodu godine.

Festival podvodnog filma
Već nekoliko godina u Kotoru se tokom mjeseca juna, održava revija filmova koji su napravljeni da bi promovisali bogatstvo morskog akvatorija Crne Gore i putem filmskog platna posjetiocima dočarali podmorje i čari ronjenja i istraživanja morskog dna. Osim filmova iz Crne Gore, na reviji se prikazuju i filmovi o podmorju iz zemalja iz okruženja i nekih evropskih država.

KotorArt
Ova manifestacija je nastala kao skup nekoliko manifestacija koje se odvijaju u Kotoru tokom juna, jula i avgusta mjeseca. Program obuhvata sledeće manifestacije: međunarodni festival Klapa, Kotorski festival pozorišta za djecu, Kotor APPS, Sea Rock, KotorArt Teatar, Don Brankove dane muzike, Pjacu od filozofa.

Međunarodni susret klapa
Muzička svečanost krajem juna mjeseca, koja podrazumijeva susret takmičara u klapskom pjevanju. Ova svečanost održava se u Perastu. Klapsko pjevanje je posebna vrsta muzičkog izražavanja, odnosno pjevanja, svojevrsna prostorima Južnog Jadrana, odnosno, zastupljena u Dalmaciji i Boki Kotorskoj. Klapama iz Crne Gore, u tradicionalnom narodnom pjevanju, pridružuju se klape iz Hrvatske. Manifestacija obično traje 3 dana, a takmičenje se odvija kroz 3 kategorije: ženske klape, muške i mješovite klape.

DSC_4199_resize

Don Brankovi dani muzike
Festival je osnovao Don Branko Sbutega, koji je bio poznati katolički sveštenik u Kotoru, veliki humanista i autor značajnijih književnih djela. Iako je umro 2006. godine, festival traje do dana današnjeg. Koncerte raznolikih žanrova i stilova, u različitim kotorskim ambijentima, izvode renomirani muzički umjetnici, od kojih većina u Kotoru i Crnoj Gori nastupa prvi put.

Kotorski festival pozorišta za djecu
Održava se početkom jula. Posvećena je djeci, ljubavi prema njima, i njihovim željama. Sva ta osjećanja ispoljavaju dječiji pisci, pjesnici, reditelji predstava i drugi koji svojim djelima veličaju dijete. Na improvizovanim scenama, na trgovima Starog grada Kotora, danima se smjenjuju djeca – glumci i odrasli glumci koji pripremaju predstave za djecu. Stihove i priče iz knjiga za djecu čitaju pisci i pjesnici, ne samo iz Crne Gore, već iz zemalja iz okruženja i inostranstva. Tih dana Kotor je pun djece i njihovih roditelja, koji razdragano šetaju, pjevušeći najnovije dječije kompozicije i prateći dječije programe.

njegosadjecu-07-13-62

SeaRock festival
Odvija se dvije noći krajem jula mjeseca. U ponudi ima ono što je aktuelno i prepoznato kao najbolje u amerikani, alternativnom podžanru rok muzike koji obiluje sentimentalnošću, bogatom slikovitošću i literarnim kvalitetom, i kao takav podstiče na razmišljanje.

Kotor APSS
Ljetna škola arhitekture u Kotoru, koju posjeti kako veliki broj studenata arhitekture i srodnih grana iz Crne Gore, tako i veliki broj studenata iz inostranstva.

Internacionalni festival mode
Tokom jula Kotor je sve više prepoznatljiv i po modnim dešavanjima. Festival mode traje 2 dana i okuplja modne kreatore iz Crne Gore, okruženja i inostranstva. Najzastupljeniji, su ipak, renomirani italijanski kreatori i njihove najnovije kreacije. Smotra mode u Kotoru traje već nekoliko godina, a do sada su se na njoj, između ostalih, predstavili : Dolce & Gabanna, Pal Zileri, Prada, Armani, Gianfranco Ferre, Versace i dr. Pored ljubitelja savremenih modnih trendova i lijepog oblačenja, tih dana Kotor je i stjecište biznismena, glumaca, vlasnika modnih kuća i ostalih ličnosti iz svijeta džet seta.

1

I avgust mjesec u Kotoru je u znaku mnogobrojnih svečanosti. Atmosferu zimskih dešavanja, u ljetnja – pretače internacionalni ljetnji karneval u avgustu. Slično zimskom karnevalu, i ljetnji karneval namijenjen je zabavi i slavlju na ulicama i trgovima Kotora. Ova manifestacija nastala je poslednjih nekoliko godina, da bi prevashodno turistima dočarala ugođaje uličnih zabava i prenjela im duh Kotora i vedrinu koji u tom gradu vjekovima traju. Na karnevalu učestvuju mnogobrojne karnevalske grupe, i tih dana Kotor još jednom podsjeća da sa pravom slovi za grad od izuzetnog značaja.

Bokeljska noć
Još jedna avgustovska manifestacija prepoznatljiva u Kotoru, po defileu čamaca, koji se danima prije toga ukrašavaju. Uređivanje čamaca podrazumijeva i takmičenje, među njihovim vlasnicima, u ideji kojom se prilikom ukrašavanja vodi. Čamci krstare duž kotorske luke, u defileu, ukrašeni svjetiljkama. Uporedo sa ukrašenim brodicama, koja se jedna za drugom lagano kreću, na kotorskim trgovima traje zabava uz pjesmu, igru i veselu atmosferu. Na kraju večeri bira se najljepše uređena barka, a Bokeška noć završava se svečanim vatrometom. Među prvima, Kotor je počeo i organizaciju novogodišnjih praznika na otvorenom. Toj tradiciji Kotorani su i dalje vjerni. Tokom nekoliko dana novogodišnjih praznika (31. decembar, 1. i 2. januar), Kotorane na trgovima i pjacetama Starog grada uglavnom uveseljavaju lokalne pop, rok, i druge muzičke grupe i sastavi. Idući prema Perastu, takođe možemo naići na nekoliko manifestacija, uglavnom tokom ljeta.

DSC_9906-1200x700

Fašinada
Svečanost koja se održava 22. jula, podrazumijeva ritualnu procesiju koju čine okićeni čamci i barke, koja se tradicionalno kreće oko ostrva Gospa od Škrpjela. Svečanost fašinade podrazumijeva tradicionalno nasipanje kamenja, koje barke iz zaliva dovoze do ostrva, i zatim ga izbacuju oko obale. U svečanosti koju prate narodne pjesme učestvuju samo muškarci. Prema starom običaju na ostrvu se onda u večernjim satima priprema riblja večera.

FASINADA_wannabemagazine.com

Regata
Istog dana, tj. 22. jula, okupljaju se bokeljske jedrilice na regati Fašinada kup. Tom prigodom dodjeljuje se pobjednički prelazni pehar i počasno mjesto na pločici svetionika na ostrvu Gospa od Škrpjela.

Prenos Gospine slike
Tokom jula se u Perastu održava još jedna manifestacija. Slika Gospe od Škrpjela se nosi u Perast i natrag. Barka s njenom slikom je u sredini, dok su okolo druge barke. To je sjećanje na teška vremena kad su Osmanlije držali sjevernu obalu Veriga i prijetili iznenadnim napadom.

Pripremila: Anita Petrović

Literatura:
Radojičić, B. (2008.): Geografija Crne Gore – društvena osnova, knjiga 2. DANU, Podgorica.
Radović M. (2010): Turistička geografija Crne Gore. Fakultet za turizam, hotelijerstvo i trgovinu, Bar.
Menadžment plan prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora, Cetinje, 2011.
Turistička brošura Kotora. TO Kotor.
www.visit-montenegro.com/sicg/cities-kotor-n.htm

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here