SHARE

Stanovništvo Zimbabvea

Prosječna gustina naseljenosti je 28 stanovnika/km2, i vrlo je neravnomjerna. Najmanja je na zapadu, a najveća u centralnim dijelovima. Stanovništvo se uvećava za oko 2,0 % svake godine. Prema prognozama UN, Zimbabve će 2010. godine imati 16,8, a 2025. godine 22,9 miliona stanovnika. Natalitet iznosi 38 promila, mortalitet 18 promila, a prirodni priraštaj 20 %. Na jednu ženu se u prosjeku rađa 4,9 djeteta. Prosječan životni vijek stanovništva je nizak, oko 42 godina (muškarci 41, žene 44). Najbrojnija etnička grupa su Šoni (71 %), zatim slijede Ndebele (16 %), pripadnici drugih bantu naroda (11 %) i Evropljani i Azijci (2 %). Službeni jezik je engleski, ali su rasprostranjeniji jezici Šona i Ndebela. Oko 50 % stanovništva ispovjeda mješavinu hrišćanstva i tradicionalnih vjerovanja (tkz. sinkretici), hrišćani čine 25 % populacije, animisti 24 %, a 1 % su muslimani i hindu sljedbenici. Pismeno je 85 % stanovništva (90 % muškarci i 80 % žene). U urbanim centrima živi 33 % življa. Glavni i najveći grad je Harare (1,2 mil. stanovnika), a ostali veći gradovi su Bulavajo (650 000), Čitangviza (300 000), Mutare (150 000), Gveru (140 000), Kvekve (90 000), Kadoma (85 000), Masvingo (70 000) itd.

elkz

Naselja Zimbabvea

Društvene i prirodne karakteristike su uslovile tipove naselja. Prije dolaska Evropljana tzv. gradska naselja bila su tvrđavskog tipa u kojima je na uzvišenjima dominiralo kraljevo mjesto boravka, tzv. kral. On je zauzimao uglavnom centralno mjesto u naselju i bio je središte duhovnog života, vjernog različitim oblicima totemizma i animizma. U ranijem periodu i kod razvijenih zajednica, bitniji dijelovi naselja su bili uglavnom izgrađeni od kamenih blokova i ploča. Od perioda od kojeg počinju da se javljaju prvi pismeni zapisi ovog dijela Afrike, tvrđavska naselja izgrađena od jakih materijala nisu zabilježena. Njih su zamijenila velika naselja izgrađena od lakšeg biljnog materijala ili kože, opasana drvenim bedemima pobodenim uspravno u zemlju, sa kralom takođe u centru naselja. Kolonijalisti su, po dolasku, gradili naselja tipa utvrđenja sa jakom odbrambrenom funkcijom od ratobornog domaćeg stanovništva.

vnz

Novija naselja, odnosno gradovi, su izgrađeni u modernom stilu sa visokim i modernim zgradama i dugačkim, širokim ulicama koje se sjeku pod pravim uglom. Zgrade u seoskim naseljima izgrađene su od zemlje ili blata, male su površine i uglavnom sastavljene od jedne prostorije, pokrivene travom ili prućem, što predstavlja pravu sliku siromašnog i zaostalog afričkog sela.

Pripremio: Goran Mastilović

Literatura:
Karel Natek, Marjeta Natek, Države sveta, Mladinska knjiga, Beograd, 2005.
S. Kicošev, P.Golubović, Regionalna geografija Afrike, Univerzitet u Nišu, Niš, 2006.
www.isric.org/sites/default/files/Zimbabwe_atlas.pdf
www.fao.org
www.sensepublishers.com
www.dhsprogram.com
www.zimbabwetourism.net
www.infoplease.com
www.enciklopedija.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here