SHARE

Zlato svoja svojstva zadržava i kada je izloženo vazduhu ili vodi. Hemijski, zlato je prelazni metal i čini ga skup od 11 elementa. To je jedan od najmanje reaktivnih hemijskih elemenata, te je čvrst pod normalnim uslovima. Zlato se javlja često u slobodnom elementarnom obliku, kao grumen ili zrno, u stijenama i nanosima. Najčešće se javlja kao „samorodno zlato“, ali učestvuje i u izgrađivanju nekih minerala (telurida). Zlato se odupire napadima pojedinih kiselina, ali se može rastvoriti u nitrosonoj kisjelini i alkalnim rastvorima cijanida.

DSC_2009

Zlato ima atomski broj 79. Najnovija teorije o nastanku zlata govore, da je ono nastalo nakon kataklizmičkog sudara dvije neutronske zvijezde. Ovaj sudar je uzrokovao kratke, ali intenzivne izbačaje gama zraka, pri čemu je nastao i oblak „otpadnog materijala“, ispunjen složenim koktelom teških elementa, među kojima je bilo i zlata.

Zlato se u najvećoj mjeri koristi za proizvodnju nakita. Takođe, zlato se koristi i u druge svrhe kao što su: u elektronici, medicini, stomatologiji, izradi kompjutera, i kao pigment, pozlata i u optici.

Deset najvećih svjetski proizvođači zlata su: Kina, Australija, Rusija, SAD, Kanada, Peru, JAR, Meksiko, Uzbekistan i Gana.

Fizičke karakteristike

Tvrdoća 2,5-3
Gustina 16-19,3 prosjek = 17,6
Boja žuta, blijedo žuta, narančasta, žuta bijela, crvenkasto bijela
Sjajnost metalik
Hemijski sastav Au
Prelom iscijepan – nazubljeni, poderane površine
Cijepanje nema

Pripremio: Ivan Mijanović

Literatura:
Jovanović V., Srećković D. – Batoćanin (2006): Osnovi geologije. Zavod za udžbenike, Beograd.
www.nationalgeographic.rs/vesti/1285-kako-je-nastalo-zlato.html
www.geologypage.com/2015/04/gold.html
www.geology.com/minerals/gold.shtml

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here