SHARE

Namib pustinja je jedna od najstarijih i najvećih pustinja, a pokriva velike djelove Namibije, Angole i Južne Afrike. Namib (što u prevodu znači „golemo mjesto“), je jedina pustinja na svijetu koja ima izlaz na more. Ležeći između visokog unutarnjeg platoa i Atlantskog okeana, pustinja Namib se proteže duž obale Namibije. U pravcu sjever-jug pustinja se pruža od Namibe u južnoj Angoli, do rijeke Olifants u Kaptskoj provinciji. Na zapadu njenu granicu čini Atlantski okean, a na zapadu se ona pruža do strmim odsjekom u vidu Velikog grebena. Ona je na jugoistoku otvorena i spaja sa pustinjom Kalahari. Oblasti koje se nalaze uz more, izgrađeni su od sedimenata tercijarne i kvartarne starosti, dok se u unutrašnjosti pustinje javljaju prekambrijski graniti, gnajsevi i vulkanske stijene. Pojas koji se pruža od Angole do rijeke Kuiseb, naziva se „Obala skeleta“, a pokrivena je šljunkom i kamenjem.

A-Corbis-42-24361791_myqntk

Pustinja je smeštena u jugozapadnoj Africi, i zahvata površinu od oko 50.000 km2, pružajući se 1.900 km duž Atlantskog okeana, obalom Angole, Namibije i Južne Afrike. Njena dužina se kreće od 1.600 do 1.900 km, a širina od 50 do 160 km. U pustinji su prisutne dine, koje dostižu visinu i do 300 m, i to su najviše pješčane dine na svijetu. Njihova dužina se kreće od 16 do 32 km, i imaju pravac pružanja sjeverozapad-jugoistok.

Njenu neplodnost izaziva oštar i suv vazduh koga rashlađuje hladna Bengualska struja koja teče duž obale. Međusobno dejstvo vlažnog vazduha sa mora i suvog vazduha iz pustinje izaziva stvaranje ogromne magle i jakih strujanja vazduha. Pustinja ima manje od 10 mm kiše godišnje i gotovo je u potpunosti neplodna. Temperature u primorskom dijelu se kreću u rasponu od 14° do 20° C u toploj sezoni (decembar) i između 9° do 14° C u hladnoj sezoni (jul). U unutrašnjosti, letnje temperature se kreću do 30° do 45° C u toku dana, a zimi padnu na 4°-7° C. Pretpostavlja se da je pustinja ovakve uslove, sušne i polusušne imala čak 55 miliona godina.

Pustinja Namib

Pustinja se karakteriše nedostatkom površinskih tokova, ali izuzetak čine suve rečne doline koje presjecaju pustinju i veoma rijetko sadrže vodu ispod pijeska. Iako se odliku velikom suvoćom i nedostatkom vodom, biljna vegetacija se javlja u nekim djelovima suvih rečnih dolina i u podnožju dina. Što se tiče životinjskog svijeta, od životinja koje treba spomenuti su svakako gmizavci, kojih ima oko 60 vrta u pustinji Namib (5 endema), zatim neke vrste glodara, antilopa, gazela, noj, gepard, smeđa hijena, lisica, šakal.

Pripremio: Ivan Mijanović

Literatura:
Kicošev S., Golubović P. (2006): Regionalna geografija Afrike. Univerzitet u Nišu. Prirodno-matematički fakultet, Niš.
Vujadinović S., Šabić D. (2016): Regionalna geografija Afrike. Univerzitet u Beogradu. Geografski fakultet, Beograd.
www.faculty.washington.edu/wgold/BES%20312/The%20Namib%20Fog%20Desert.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here