SHARE

Mineral pirit, je gvožđev sulfid, sa formulom FeS2. Ovaj mineral ima metalni sjaj i blijedo mesing-žutu boju, i kada se gleda njegova površina podsjeća na zlato. Otuda i poznati nadimak – zlato za budale. On se u prirodi javlja u tri strukturne modifikacije: pirit – teseralna, markasit – rombična, meljnikovit – želna. Kristališe teseralno, a javlja se u vidu zrnastih i sitnozrnih masa i sitnozrnih agenasa. Na površini terena prelazi u limonit, pri čemu se otpušta sumporna kiselina.

Pirit je najrasprostranjeniji mineral iz grupe sulfida. Ime pirit je izvedeno iz grčke riječi πυρίτης (pirit), „vatre“ ili „u vatru“, ili iz πύρ (pir), „vatre“. U antičkom Rimu, to se ime koristilo za nekoliko vrsta kamenja, koji su stvarali iskre pri udaru o čelik. On se obično nalazi povezan sa drugim mineralima sulfida ili oksida, sedimentnim stijenama i metamorfnim stijenama, kao i u nalazištima kreveta uglja. Iako ga nazivaju zlato za budale, pirit se ponekad može naći i udružen sa malim količinama zlata.

Pirit

Nekada se pirit koristio kao jedini izvor sumpora, što je dovelo do intenzivnog iskopavanja ovog minerala i imalo je za posledicu da su podzemne vode postale kisele. Kada se ovaj mineral nađe u slojevima uglja i kada se nađe u kontaktu sa vazduhom, tada se oslobađaju toksični metali (arsen) u atmosferu. Ovaj mineral se više ne iskopava u komercijalne svrhe, jer se sumpor može pronaći kao sekundarni proizvod prilikom procesovanja nafte i prirodnog gasa.

Fizičke karakteristike
Tvrdoća 6,00-6,50
Gustina 5,02
Boja svijetlo žuta, mesing žuta
Sjajnost svijetlo metalik
Ogreb crnkasto-zelena, smeđe-crna, zelenkasto-crna
Hemijski sastav Gvožđe sulfid, FeS2
Prelom nepravilan
Cijepanje ne

Pripremio: Ivan Mijanović

Literatura:
Jovanović V., Srećković D. – Batoćanin (2006): Osnovi geologije. Zavod za udžbenike, Beograd.
Wilson R. (2011): Minerals and rocks.
www.geologypage.com/2014/07/pyrite.html
www.nationalgeographic.rs/reportaze/galerije/3827-najsmrtonosniji-minerali-koje-smo-ikada-iskopali.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here