SHARE

Nijagarini vodopadi nalaze se na istoimenoj rijeci, ne granici između Kanade i SAD. Formirani su tokom poslednjog ledenog doba. Naučnici nisu sigurni da li se to desilo prije 9 000 ili 10 000 godina. Protok vode iznosi 11 000 m3/s. Na rijeci Nijagara, na granici SAD i Kanade, nalazi se Kozje ostrvo, koje vodopad dijeli na dva dijela. Veća količina vode se preliva na Kanadskom vodopadu. Visina vodopada sa američke strane (Američki vodopad) iznosi 51 m, širine 323 m i za 2 metra je veća od visine vodopada na kanadskoj strani. On se zove Potkovica ima visinu 49 m i širinu 900 m. Na kanadskoj teritoriji protiče 90 % protoka vode iz vodopada. Zbog stalne erozije, prag vodopada se povlači ka zapadu 1,5 metara godišnje. Voda iz rijeke Nijagare sliva se u bazen dužine 11 km i dubine 100 km. Pad vode koji stvara vodene oblake predstavlja zadivljujući prizor.

15937261_1520034988024979_4135403005622523942_o

Teritorija vodopada uvjek je bila predmet sukoba i kao posledica izbija rat. Kanada i SAD 1950. godine potpisuju sporazum u vezi sa Nijagarinim vodopadima. Obje države grade gigantske hidrocentrale koje proizvode sasvim dovoljne količine energije za potrebe regiona oko Velikih jezera. U sporazumu je preciziran minimalni protok vode ka rijeci Nijagari (tokom turističke sezone preko 2 800 m3/s, a u ostalim periodima godine 1 400 m3/s) kako bi bila zagarantovana maksimalna turistička atrakcija.

Nijagara sa svojom neopisivom ljepotom mami turiste iz cijelog svijeta. Veliki pisci su pisali o Nijagarinim vodopadima. Mark Tven za Nijagaru kaže da je „veliko čudo prirode, čije su poslušne sluge duge, a njen glas grom nebeski”. Čarls Dikens bilježi: „Nijagara se kao oličenje naveće ljepote zauvjek urezala u moje srce i u njemu će neizmjenjena i nezaboravljena ostati, sve dok ono ne prestane da kuca”. Pisac Džek London je još kao mladić posjetio Nijagarine vodopade i kaže da je cijeli dan, od jutra do večeri, stajao nepokretan.

Vodopadi privlače mnoge turiste i cijeli region živi isključivo od turizma. Svake godine dođe preko 12 miliona posjetilaca da bi uživali u ovom čudu prirode. Ne zna se dali su ljepši zimi ili ljeti. Na letnjem suncu, milijarde sićušnih kapljica vode obrazuju mnogo višebojnih duga. Često se više lukova duge nalazi jedan unutar drugog. Po njima je okolina vodopada nazvana „zemlja duginih boja”. Posebno su interesantni vodopadi noću, kada ih obasjavaju snažni reflektori raznih boja. Zimi se voda na ivicama zaledi u vidu džinovskih ledenica, koje liče na ogromne fabričke dimnjake. Ove ogromne ledenice postepeno srastaju u ledene stubove, a između se stvaraju prozračne ledene zavjese. Različite ledene skulpture podsjećaju na grad iz bajke. Divovska snaga i zastrašujuća ljepota do izražaja dolaze u proljeće, kada se njenim vodopadima obrušavaju velike sante leda. I sa američke i sa kanadske strane izgrađeni su lanci hotela i restorana. Njihovi najčešći gosti su novopečeni bračni parovi za koje su Nijagarini vodopadi (uz Veneciju) omiljena destinacija.

Nijagara nije samo „čudo prirode” i „velika prirodna ljepota”, ona je i izvor jeftine električne energije. Njene vode pokreću više elektrana i na kanadskoj i na američkoj strani. Prva hidroelektrana je izgrađena prema zamisli i projektu srpskog velikog naučnika Nikole Tesle.

ZANIMLJIVOSTI:
1.Naziv Nijagara potiče iz jezika američkih Indijanaca – Ni-a-ka-ra, što u prevodu znači tutnjanje vode.
2.Amerikanci avanturiste koji skaču u vodopad u drvenim buradima nazivaju hrabrim đavolima.
3.1953. godine na Nijagarinim vodopadima sniman je čuveni film Nijagara u režiji Henrija Hataveja sa Merlin Monro u glavnoj ulozi.
4.Žak Kartije, francuski istraživač koji je otkrio Kanadu, bio je prvi bjelac koji je ugledao svijetsko čudo zvano Nijagarini vodopadi.

Pripremio: Goran Mastilović

Literatura:
Todić D. (2009): Sjeverna Amerika. Univerzitet u Banja Luci, Banja Luka.
Rakićević T. (1996): Geografska čitanka za 5. razred osnovne škole. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd.
www.niagarafallslive.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here